B0rd

...babramy się...
Teraz jest So wrz 04, 2010 9:49 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11922 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 477  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:20 pm 
Furia Kutasów!

Pobór: 30 sty 2001
Fajność: 117
WKU: ʎdnp z
ze swojego doswiadczenia moge poswiadczyc ze kultura kierowcow w uk jest dosc wysoka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:30 pm 
Generał

Pobór: 10 sie 2005
Fajność: 13
yak napisał(a):
no no, widze ze z ciebie taki troche mroczny rycerz-msciciel.
mi jakis chuj tez porysowal drzwi kiedy zaparkowalem jednym kolem na chodniku. miejsce do przejscia oczywiscie bylo no ale ktos uznal inaczej.

hm? przeciez nie zrobilem mu trwalej szkody (i nie popieram takowych) - jakbym mial przy sobie naklejke "jak parkujesz?" to bym mu ja z przyjemnoscia na szybe nakleil tak zeby musial 15 minut drapac, ale nie mialem, wiec nieszkodliwy, aczkolwiek na pewno zmuszajacy do zastanowienia odcisk niewidzialnej stopy musial wystarczyc :D

gosc zostawil 10 cm miejsca, doslownie, nie dalo sie przejsc nawet bokiem, co bys zrobil? cofnal sie grzecznie 500 metrow do przejscia? probowal przejsc nie deptajac mu maski w efekcie brudzac sobie kurtke i spodnie? przeszedl na druga strone w niedozwolonym miejscu na ruchliwej ulicy gdzie ciezko przejsc nawet na pasach jak nie ma swiatel? wyszedl na ulice i okrazyl auto ryzykujac przy tym zyciem, a co najmniej ochlapaniem? no sorry

wczoraj wracajac z bielska jadac dwupasmowka prawym pasem zjechalem na lewy, bo typ sie chcial do ruchu wlaczyc, zobaczyl to i wlaczyl sie, po czym nie minely nawet 3 sekundy a zjechal na moj lewy pas wprost przede mnie... caly czas jadac swoja predkoscia, czyli 50km/h, podczas gdy ja mialem na liczniku 120... powiedz mi, co ten gosciu sobie myslal (tylko nie pisz, ze moze ze bedzie skrecal w lewo za 3 km) i czy w ogole zabral ze soba mozg zanim wsiadl do auta? naprawde uwazasz, ze moj (wymuszony) zjazd na prawy pas i wytrabienie na otrzezwienie takiego delikwenta to objawy mrocznego mscicielstwa? przeciez typ pewnie nawet by nie wiedzial, ze zrobil cos naprawde bezgranicznie tepego, gdyby nie moj klakson, kto wie, moze nawet uratowalem ci zycie, bo gosc nastepnym razem nie zrobi tego kierowcy z mniejszym doswiadczeniem, np. tobie?

imo brak reakcji tylko sprawia, ze tacy debile, ktorych nie wyedukowal kurs jazdy, ktorzy kultury, rozsadku i wyobrazni nie wyniesli z domu mysla, ze dane parkowanie/zachowanie na drodze jest ok

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:34 pm 
Czarny Rycerz

Pobór: 5 kwi 2001
Fajność: 212
nie bylo mnie tam wiec nie wiem jak sytuacja. i troche chyba zle zrozumialem, przeszedles po masce i jej nie wgniotles? i z tekstem mrocznego rycerza chodzilo mnie o typow niszczacych innym auta. trabienie jest ok.
natomiast jak to jest mozliwe ze jedziesz 120, zjezdzasz na lewo, typ wlacza sie do ruchu na prawym i nagle jest przed toba z 50 na godzine?? zakret wzial na bola i skonczyl go na lewym pasie? ja to bym juz wcisnal klakson w momencie jakbym zobaczyl jego kierunek w lewo, tuz po zakrecie albo w tej sekundzie w ktorej bym stwierdzil ze sie nie wyrabia z zakretem, bo w sumie nie wiem ktora akcja byla grana.

ps. czy myslisz ze mniejsze doswiadczenie (np. moje) spowodowaloby ze bym mu zrobil z dupy jesien sredniowiecza? w akcjach typu wjazdy pod kolka z boku mam mega doswiadczenie. rowerom to robia wszyscy (bo ja pana nie widzialam) i spokojnie sie zaloze ze mialem w zyciu wiecej takich przypadkow niz ty + twoja stara razem wzieci ;)

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:34 pm 
Porucznik Rżewski

Pobór: 12 lut 2003
Fajność: 96
WKU: z chrząszczyrzewoszyc
plast a ty dalej smigasz fabia po 200km/h ?

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:46 pm 
Admirau

Pobór: 13 gru 1981
Fajność: 80
Teraz ma 130km to smiga 400 :D

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 3:52 pm 
Furia Kutasów!

Pobór: 30 sty 2001
Fajność: 117
WKU: ʎdnp z
yak napisał(a):
zakret wzial na bola

nie zycze sobie tworzenia tego typu powiedzonek :D

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 5:28 pm 
Mistrz Polski

Pobór: 3 lip 2002
Fajność: 11
kender napisał(a):
Natomiast jest zdecydowanie przyjemniej jak nie trzeba sie stresowac i ludzie sa sympatyczni - wiesz kultura te sprawy.

o w morde, jaki wielki plus !

a przepisow i ograniczen predkosci trzeba przestrzec i chuj! :)

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 6:06 pm 
Generał

Pobór: 10 sie 2005
Fajność: 13
yak napisał(a):
przeszedles po masce i jej nie wgniotles?

no nie, bo ja nie waze 120 kg :D

yak napisał(a):
jak to jest mozliwe ze jedziesz 120, zjezdzasz na lewo, typ wlacza sie do ruchu na prawym i nagle jest przed toba z 50 na godzine??

proste: jadac prawym pasem w odleglosci ~200 metrow widze typa ktory sie zbliza do wjazdu z lewym migaczem, zjezdzam na lewo, gosc wjezdza na prawy pas, wylacza migacz, mijaja 3 sek i gosc jest na lewym pasie, bez migacza, bez zwiekszenia predkosci, bylem jakies 20 metrow od niego w tym momencie, oczywiscie padal deszcz

yak napisał(a):
ps. czy myslisz ze mniejsze doswiadczenie (np. moje) spowodowaloby ze bym mu zrobil z dupy jesien sredniowiecza?

nie wiem... piszesz o tym, ze masz dobra reakcje, ok, ja tez mialem i dlatego zdazylem, ale wez np. zastanow sie co bys zrobil po wpadnieciu w poslizg, o co nietrudno bo naturalna reakcja niedoswiadczonego kierowcy jest zmiana pasa z jednoczesnym ostrym dohamowaniem? jak tego nie opanujesz to ty w najlepszym przypadku auto rozwalisz a gosc pojedzie dalej i nawet nie zauwazy

ja np. jezdze juz (dopiero) 10 lat, mialem juz pare 'sytuacji' a i tak zrobilem wlasnie w grudniu taki manewr nooba, w podobnej sytuacji (tylko tam wyjezdzala z prawej ciezarowka i gosc po prostu wzial zakret wlasnie na bola zajmujac dwa pasy, w tym moj) przy hamowaniu dobre 20 metrow jechalem bakslaszem (\) az w koncu jak z tego jakos wyszedlem to ucieklem na pas do jazdy z naprzeciwka (na szczescie nic nie jechalo i nie bylo pasa zieleni/barierek), bo opcja byla przywalenie typowi (pewnie by nie poczul) lub ucieczka do rowu po prawej (pewnie bym poczul)

yak napisał(a):
w akcjach typu wjazdy pod kolka z boku mam mega doswiadczenie. rowerom to robia wszyscy (bo ja pana nie widzialam) i spokojnie sie zaloze ze mialem w zyciu wiecej takich przypadkow niz ty + twoja stara razem wzieci ;)

na rowerze smigasz 120km/h w deszczu? ;)

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 6:27 pm 
Czarny Rycerz

hehe, no prawie. oczywiscie widze/rozumiem roznice rower =/= auto. jednak chodzi mi o to ze przez to ze w zyciu manewr awaryjnego zajechania drogi zrobili mi ze sto razy, mam jakis taki 6 zmysl na to i instynktownie przewiduje akcje zanim sie wydarzy. w aucie oznacza to zmiane nogi na pozycje "nad srodkowy pedal" i wybor potencjalnej drogi ucieczki. kiere zawsze trzymam prawidlowo takze tu jest ok.
co do poslizgow w sytuacji noob /nie noob, to nie wiem ale wydaje mi sie ze nikt tego nie ogarnia jesli zrobil nawet 150k po drogach ale faktycznie nie uczyl sie tego manewru. ma takie samo doswiadczenie jak ktos po 10k. po prostu ani jeden ani drugi nie maja pojecia ocb. dobre reakcje trzeba wycwiczyc. albo na jakis kursach albo samemu gdzies na placu. od polykania kolejnych kilometrow autostrad taka umiejetnosc sama imho nie powstanie.

ps. ale LEWYM migaczem?

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 8:58 am 
tfuj stary

Pobór: 11 gru 2004
Fajność: 173
WKU: kraina białych niedźwiedzi
yak napisał(a):
ja osobiscie mialem raz akcje ze mi na przejscie dla pieszych wtargnela babka. i nic sie nie dalo zrobic bo na moim zajebistym osiedlu prawy pas dwupasmowych ulic sluzy jako parking (i kurwa nic sie nie dzieje od stu lat), auta sobie stoja szeregiem ZASLANIAJAC kompletnie widok prawej strony. akurat tam gdzie sie mi wydarzylo awaryjne hamowanie + skrecanie (no ok, jechalem 80 km/h, przy 50 byloby latwiej) stal samochod dostawczy i nie bylo bata zebym widzial czy ktos sie zbliza do przejscia czy nie. po prostu lemingowata glucha i slepa baba mi wlazla pod kola. od tej pory tam zwalniam, bo jak sobie pomyslalem ze moglbym jakies dziecko z podstawowki wziac na maske to mi sie slabo zrobilo.

no kiedys dokladnie w taki sam sposob moj kumpel wlasnie w podstawowce zeby bylo smieszniej przelecial przez maske 8) po zetknieciu z asfaltem wypierdolil z predkoscia swiatla do szkoly przeskakujac przez plot jakby go w ogole nie bylo :D koles z samochodu osrany chodzil po szkole i szukal go , na szczescie nic mu zbytnio sie nie stalo. twoja wina jak dla mnie w tym przypadku jest w chuj ewidenta i nawet nie powinienes sie tlumaczyc. czasami okolicznosci powoduja ze jedzie sie mniej niz nakazuja przepisy i nie musza to byc nawet korki.

czy ktos moglby zdefiniowac kiedy mozna mowic o wtargnieciu pieszego na jezdnie? mam na mysli prawo :)

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 9:13 am 
NadPułkownik

Pobór: 19 paź 2003
Fajność: 44
WKU: ɹǝpun uʍop
Sam tego chciales :D

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

Cytuj:
Ruch pieszych

Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.
5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Cytuj:
Art. 12. 1. Kolumna pieszych, z wyjątkiem pieszych w wieku do 10 lat, może się poruszać tylko prawą stroną jezdni.
2. Do kolumny pieszych w wieku do 10 lat stosuje się odpowiednio przepisy art. 11 ust. 1 i 2.
3. Liczba pieszych idących jezdnią w kolumnie obok siebie nie może przekraczać 4, a w kolumnie wojskowej - 6, pod warunkiem że kolumna nie zajmuje więcej niż połowy szerokości jezdni.
4. Piesi w wieku do 10 lat mogą iść w kolumnie tylko dwójkami pod nadzorem co najmniej jednej osoby pełnoletniej.
5. Długość kolumny pieszych nie może przekraczać 50 m. Odległość między kolumnami nie może być mniejsza niż 100 m.
6. Jeżeli przemarsz kolumny pieszych odbywa się w warunkach niedostatecznej widoczności:
1) pierwszy i ostatni z idących z lewej strony są obowiązani nieść latarki:
a) pierwszy - ze światłem białym, skierowanym do przodu,
b) ostatni - ze światłem czerwonym, skierowanym do tyłu;
2) w kolumnie o długości przekraczającej 20 m idący po lewej stronie z przodu i z tyłu są obowiązani używać elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, a ponadto idący po lewej stronie są obowiązani nieść dodatkowe latarki ze światłem białym, rozmieszczone w taki sposób, aby odległość między nimi nie przekraczała 10 m;
3) światło latarek powinno być widoczne z odległości co najmniej 150 m.
7. Zabrania się:
1) ruchu po jezdni kolumny pieszych w czasie mgły; zakaz ten nie dotyczy kolumny wojskowej lub policyjnej;
2) ruchu po jezdni kolumny pieszych w wieku do 10 lat w warunkach niedostatecznej widoczności;
3) prowadzenia po jezdni kolumny pieszych przez osobę w wieku poniżej 18 lat.

Cytuj:
Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.
2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu.
3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.
4. Jeżeli na drodze znajduje się przejście nadziemne lub podziemne dla pieszych, pieszy jest obowiązany korzystać z niego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
5. Na obszarze zabudowanym, na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni, pieszy przechodząc przez jezdnię lub torowisko jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych.
6. Przechodzenie przez torowisko wyodrębnione z jezdni jest dozwolone tylko w miejscu do tego przeznaczonym.
7. Jeżeli wysepka dla pasażerów na przystanku komunikacji publicznej łączy się z przejściem dla pieszych, przechodzenie do i z przystanku jest dozwolone tylko po tym przejściu.
8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Cytuj:

Art. 14. Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
b) spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;
2) przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi;
3) zwalniania kroku lub zatrzymywania się bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko;
4) przebiegania przez jezdnię;
5) chodzenia po torowisku;
6) wchodzenia na torowisko, gdy zapory lub półzapory są opuszczone lub opuszczanie ich rozpoczęto;
7) przechodzenia przez jezdnię w miejscu, w którym urządzenie zabezpieczające lub przeszkoda oddzielają drogę dla pieszych albo chodnik od jezdni, bez względu na to, po której stronie jezdni one się znajdują.

Cytuj:
Art. 15. Przepisów art. 11-14 nie stosuje się w razie zamknięcia ruchu pojazdów na drodze

zdefiniuj sobie sam :D :smoke:

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 9:42 am 
tfuj stary

Pobór: 11 gru 2004
Fajność: 173
WKU: kraina białych niedźwiedzi
troche pwned :D

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 10:13 am 
Czarny Rycerz

ja sie nie tlumacze. opisuje sytuacje. ja nie widzialem nic i nikogo, bo piesza byla schowana za zaparkowane auta. jedyny moj problem to ze jechalem za szybko w stosunku do ograniczenia. jakbym jechal 50km/h to rowniez taki wypadek bylby mozliwy. thats it.

a babka zrobila:

Art. 14. Zabrania się:

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 10:49 am 
fajny jarek

Pobór: 16 gru 2001
Fajność: 359
piekny dzwiek :D

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 11:50 am 
kule magicznych labedzi

Pobór: 3 lis 2001
Fajność: 4
WKU: karton
yak napisał(a):
ja sie nie tlumacze. opisuje sytuacje. ja nie widzialem nic i nikogo, bo piesza byla schowana za zaparkowane auta. jedyny moj problem to ze jechalem za szybko w stosunku do ograniczenia. jakbym jechal 50km/h to rowniez taki wypadek bylby mozliwy. thats it.

a babka zrobila:

Art. 14. Zabrania się:

ty za to nie zachowales nalezytej ostroznosci przed przejsciem dla pieszych
nie jechales z nalezyta predkoscia

sadze, ze gdyby cos sie stalo, to ty bys bardziej byl udupiony niz piesza babka w tym momencie.

a ograniczenie bylo spowodawane? samochodem stojacym przed/na przejsciem? odleglosc wielkosc? i pewnie tez by dostal mandat :D

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 12:27 pm 
Mistrz Polski

Pobór: 30 sty 2004
Fajność: 181
Samochody poparkowane na jezniach to oddzielny temat. Krew mnie zalewa na tych buraczkow co tak parkuja.

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 12:32 pm 
Prezes

Pobór: 8 kwi 2008
Fajność: -270
yak napisał(a):

a babka zrobila:

Art. 14. Zabrania się:

Znajomy sfajczyl 2 chalupy w Zakopcu ;) ( 13 marca )
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... l?skad=rss

, wczoraj bardzo zestresowany tym wydarzeniem jak mniemam, potracil kobiete ( "jak wychodzilem lezala jeszcze w kaluzy " ) . niezly z niego aparat.

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 12:49 pm 
Admirau

Pobór: 13 gru 1981
Fajność: 80
TSH wez juz skoncz bo przykro czytac.

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 12:51 pm 
Porucznik Rżewski

jakob raczej nie chcwal sie na b0rdzie takimi znajomymi bo ci wyjdzie jak z fantą :D

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 1:12 pm 
kule magicznych labedzi

premier napisał(a):

czyzbym pisal nieprawde?

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 1:17 pm 
Prezes

Pobór: 8 kwi 2008
Fajność: -270
Mietek napisał(a):
jakob raczej nie chcwal sie na b0rdzie takimi znajomymi bo ci wyjdzie jak z fantą :D

spoko spoko, to znajomy, ale napewno nie kolega. idiota wydawal sie przed tymi akcjami, teraz tylko sie podsumowal ;).

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 2:07 pm 
Porucznik Rżewski

TSH napisał(a):
premier napisał(a):

czyzbym pisal nieprawde?

piszesz zenade ktorej wiekszosc nie ma ochoty czytac i to wystarczy :D

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 2:09 pm 
Czarny Rycerz

generalnie piszesz oczywistosc ze im wolniej sie cos porusza tym mniejsza afera przy zderzeniu. oczywisty wniosek narzuca sie sam. zeby uniknac ryzyka, nalezy stac w miejscu.

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 3:45 pm 
Człowiek-Wódka

Pobór: 28 lut 2000
Fajność: 187
WKU: ser! ryj!!
dzisiaj z satyrem byliśmy świadkami zajebistej żenady drogowej - gościu z wąsem i z kucykiem (!!!) jadąc starym golfem, rozmawiając przez telefon wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle (oba pasy bo pokach się zatrzymały i stoja a on środkowym jak gdyby nigdy nic przejechał dalej) i o mało nie spowodował wypadku !!!! no kurwa co za koleś, dobrze że na pasach nie było pieszych i że ruch z boków był mały. ja jebe - do odstrzału

PostNapisane: Wt mar 24, 2009 3:52 pm 
kule magicznych labedzi

Mietek napisał(a):
TSH napisał(a):
premier napisał(a):

czyzbym pisal nieprawde?

piszesz zenade ktorej wiekszosc nie ma ochoty czytac i to wystarczy :D

nie zenade tylko prawde, zenujace sa natomiast wasze odpowiedzi

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11922 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377 ... 477  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1